La fiecare început de toamnă, poiana se transformă într-o adevărată bucătările în aer libe. În weekend, cei care încing fripturile se bat pe locurile de grătar, iar în timpul săptămânii vine rândul gospodinelor să ardă cărbunii. Braşovencele vin aici să îşi pregătească proviziile pentru iarnă.
La Pietrele lui Solomon le-am găsit şi pe Bianca Brisc şi Maria Cernica. Cele două sunt prietene de-o viaţă, de prin '73, de când împărţeau acelaşi birou la Uzina Tractorul. De atunci au împărţit reţete de bucate, iar proviziile pentru toamnă le-au pus întotdeauna împreună. „Eu sunt contabilă. Am lucrat 31 de ani la Tractorul. Apoi am ieşit cu Ordonanţa, am stat în şomaj un an şi apoi m-am angajat la Fabrica de Zahăr Bod. Nu mi-a fost bine acolo şi am iesit la pensie anticipat. Am preferat să iau 700 de lei pe lună pensie, decât să muncesc pe 600 de lei", povesteşte doamna Bianca, care îşi ascunde bine cei 57 de ani sub frizura băieţească.
„Eu am fost dactilografă, am fost colege de birou. Dar cred că două surori nu se înţelegeau aşa de bine ca noi. Tu nu stii, Bia, că n-ai fraţi", explică Maria Cernica (61 de ani).
Provizii pentru trei familii
Cele două prietene vin de şapte ani la Pietrele lui Solomon să îşi pregătească cele necesare pentru zacuscă. „În general venim în septembrie, la începutul lunii sau la sfârşit, în funcţie de cum sunt preţurile în piaţă. Anul trecut am venit mai târziu. Acum am avut noroc că am găsit ardeii mai ieftini, kapia şi gogoşarii i-am luat cu 2 lei kilogramul, iar vinetele cu 1,2 lei. Erau 1,5 lei, dar ne-a lăsat mai ieftin că am luat cantitate mare", explică doamna Maria.
Click pe poze pentru mai multe imagini
„Coacem ardeii şi gogoşarii, vinetele le-am copt deja. Sunt prea multe să le facem deodată. Am luat 40 de kilograme de vinete, iar azi avem de copt 30 de kilograme de ardei şi gogoşari. Îi fa