Câteva dintre cele mai mari bănci centrale din lume au anunţat ieri că vor împrumuta băncile comerciale europene în dolari pentru a combate lipsa de finanţare cu care acestea se confruntă. Cu toate acestea, adevărata problemă este abilitatea acestor bănci de a rambursa împrumuturile, spun analiştii.
Imediat după ce gigantul bancar elveţian UBS a anunţat că a pierdut 2 miliarde de dolari ca urmare a fraudei unui trader, câteva dintre cele mai mari bănci centrale din lume au anunţat că vor împrumuta băncile comerciale europene în dolari pentru a combate lipsa de finanţare cu care se confruntă acestea. Banca centrală americană, cea japoneză, cea britanică, cea elveţiană şi Banca Centrală Europeană vor colabora pentru a ajuta băncile comerciale europene, însă adevărata problemă a sistemului nu este lipsa de finanţare a acestora, ci abilitatea lor de a-şi rambursa datoriile, crede John Higgins, economist-senior pentru pieţe la Capital Economics.
„Intervenţia băncilor centrale este benefică, însă nu este un glonţ de argint. Desigur, cererea pentru finanţare în dolari în zona euro este un simptom a unei crize de lichidităţi mult mai amplă“, arată economistul într-un studiu, citat de CNBC. Cu toate acestea, lichiditatea nu reprezintă acum o problemă la fel de mare precum era în 2008, după prăbuşirea gigantului bancar american Lehman Brothers, însă solvabilitatea este, explică Higgins.