In conditiile in care economistii vorbesc despre o criza alimentara iminenta, iar preturile alimentelor par sa confirme scenariul, exista academicieni care cauta solutii, iar una dintre ele ar fi insectele.
"Consumatorul european ar avea probleme in a inghiti o insecta intreaga", sustine profesorul Arnold Van Huis, din Olanda, insa este ferm convins ca insectele sunt o alternativa sustenabila in conditii economice dificile, relateaza EUObserver.
Valorile nutritionale ale insectelor sunt exact aceleasi ca si la carne, sustine profesorul: ba, mai mult, acestea contin mai multe proteine decat carne de vita, nu au foarte multe grasimi, au continut mare de vitamina B, iar cresterea insectelor are un impact mai mic asupra mediului decat cresterea vitelor, a oilor sau a porcilor.
Dezbaterea ramane insa la nivel academic, deoarece majoritatea europenilor au repulsie fata de insecte, desi in multe tari din Asia acestea sunt considerate o delicatesa.
In lume exista aproximativ 1.800 de specii de insecte comestibile, iar cativa fermieri olandezi cauta metode prin care sa isi extinda afacerile in domeniu.
Ministerul Agriculturii a alocat deja fonduri de un milion de euro pentru cercetare, in vederea gasirii unui proces de extragere a proteinelor din insecte, astfel incat consumul insectelor sa nu mai fie atat de respingator: pana la urma, sustine profesorul, oamenii consuma fara probleme melci, stridii si creveti, deci pana la insecte nu e decat un pas.
In conditiile in care economistii vorbesc despre o criza alimentara iminenta, iar preturile alimentelor par sa confirme scenariul, exista academicieni care cauta solutii, iar una dintre ele ar fi insectele.
"Consumatorul european ar avea probleme in a inghiti o insecta intreaga", sustine profesorul Arnold Van Huis, din Olanda, insa este ferm