Reprezentanţii Prefecturii spun că nu le pot face nimic atâta timp cât sunt paşnici şi nu fac scandal.
26 de chinezi, foşti angajaţi ai complexului imobiliar Palas, şi-au întins ieri corturile în faţa fostului loc de muncă. Nici Prefectura, nici Poliţia, nici jandarmii sau cei de la compania chineză care i-a adus să lucreze în Iaşi nu pot face nimic să-i mute din locul unde şi-au stabilit reşedinţa temporară.
Daţi CLICK pe imagini pentru o fotogalerie cu chinezii campaţi pe trotuar, în faţa complexului
Cei 26 vin din aceeaşi provincie din China, Sichuan, şi, conform translatorului companiei care i-a angajat, sunt rude. „Au fost angajaţi ca tâmplari pe şantier, din martie sau aprilie. Ei solicită angajatorului salarii mai mari decât cele trecute în contractele de muncă pe care le-au semnat şi recurg la şantaj. Se gândesc că, în cazul în care ei nu muncesc, nu pot munci nici ceilalţi angajaţi care se bazează pe lucrările făcute de ei“, spune translatorul.
Refuză avion spre China
Cu toate că aici sunt remuneraţi în medie cu 2-300 de euro pe lună mai mult decât în ţara lor de origine, muncitorii chinezi solicitau salarii mai mari. „Cer mai mult deoarece cred că nemuncind ne forţează mâna“, susţine translatorul. De aceea, din data de 2 septembrie, contractele lor de muncă au fost sistate. Angajatorul chinez le-a oferit cazare, masă sau bani de buzunar într-un cămin din Tomeşti până la plecarea din ţară, dar cei 26 n-au acceptat oferta companiei, protestând paşnic în stradă, în faţa Centrului de Afaceri din cadrul Palas. „N-au vrut mâncarea pe care noi le-am oferit-o, aşa că le-am propus suma de 15 lei pe zi pentru masă, dar trebuiau să semneze pentru aceşti bani. N-au vrut să facă nici acest lucru şi au plecat ieri de unde erau cazaţi“, explică translatorul.
Compania care i-a adus la Iaşi a solicitat şi a