Peste 500 de obiecte care au aparţinut piteştenilor de acum un secol sunt găzduite, până pe 15 octombrie, într-o expoziţie. Cel mai vechi exponat este o cutie muzicală de la 1850, iar cel mai scump este un aparat foto de la 1880, care costă până în 10.000 de euro.
Imediat cum păşeşti în clădirea veche a Muzeului Judeţean Argeş, care la începutul secolului al XX-lea era sediu al Prefecturii, te învăluie un parfum arhaic. În sala din partea dreaptă, destinată expoziţiilor temporare, timpul s-a oprit în secolul trecut. Aparate de fotografiat, vederi, ziare, obiecte de uz casnic, costume, toate de epocă, îţi vorbesc fără grai de oamenii care populau aceste meleaguri între 1850 şi 1950.
Peste 500 de obiecte
Expoziţia “Argeşul de altădată” îşi propune să le prezinte celor mici şi celor mari viaţa oamenilor simpli, pasiunile şi îndeletnicirile lor de zi cu zi, în peste 500 de obiecte adunate din colecţia instituţiei gazdă, dar şi de la Muzeul Naţional de Istorie al României şi de la Muzeul Goleşti. Cel mai vechi exponat este o cutie muzicală “Ariston” de la 1850, obiect care răsuna în casele boierilor de odinioară. Alăturat, costume bărbăteşti de gală, cu frac şi joben sunt etalate spre deliciul spectatorilor curioşi să cunoască moda anilor 1900.
“Acest costum mai conţine şi o cămaşă cu plastron, pe care bărbaţii o purtau la întruniri, recepţii şi erau foarte eleganţi”, povesteşte Dragoş Măndescu, director adjunct al Muzeului Judeţean Argeş.
Aparat foto de 10.000 de euro
Printre „comorile” vechi, cea mai scumpă este un aparat de fotografiat de la 1880, care a fost estimat la circa 10.000 de euro. El este aşezat în mijlocul galeriei, impresionând prin dimensiunile mari. Acesta a fost achiziţionat de la un bătrân fotograf din Piteşti contra unei sume simbolice, fiind mai degrabă o donaţie.
Vizitatorii care au curiozitatea să