Funcţionarea celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, unităţi care asigură aproape 20% din producţia de energie a României, ar putea fi pusă în pericol de debitul redus al Dunării, dar cel puţin în următoarea săptămână autorităţile române speră ca decizia închiderii unităţilor să poate fi evitată. Centrala de la Cernavodă a mai fost oprită în 2003, la acel moment fiind în funcţiune un singur reactor.
Seceta de anul acesta şi-a produs deja efectele asupra producţiei de energie hidro, Hidroelectrica având zile în care lucrează la jumătate din capacitatea de anul trecut, potrivit datelor transmise de Transelectrica.
Totodată, aproape 42% din energia necesară alimentării pieţei interne este acum realizată în centralele pe cărbuni, unităţi de la care Hidroelectrica este obligată să cumpere energie mai scumpă pentru a putea să-şi respecte contractele încheiate. Faţă de anul trecut, când Hidroelectrica a produs circa 36% din toată energia din România, în prezent ponderea hidro a scăzut la 27%.
Seceta scumpeşte energia
Situaţia produsă de secetă se vede şi în preţul energiei de pe bursa OPCOM unde preţul pe MWh a ajuns ieri la peste 300 de lei din cauza ieşirii din piaţă a unor mari cantităţi de energie hidro care a fost înlocuită cu cea termo, mai scumpă. La începutul anului, de exemplu, preţul pe MWh era de 135 de lei pe Piaţa pentru Ziua Următoare, platforma de tranzacţionare spot a OPCOM.
Nuclearelectrica poate fi la rândul ei afectată de secetă, dacă nivelul redus al Dunării nu va mai permite răcirea în siguranţă a celor două reactoare.
"Deocamdată nu sunt probleme, dar monitorizăm permanent situaţia. O săptămână nu cred că se va impune oprirea vreunei unităţi, bazându-ne pe prognozele meteo actuale. Mai departe, depinde de precipitaţii", spune Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica.
Situaţie sub control