Aşa se cheamă o campanie de informare lansată în special în licee de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane. "Loverboy" este şi numele unui film regizat de Cătălin Mitulescu, dar e de asemenea o tehnică relativ nouă de recrutare a fetelor de către reţelele de traficanţi. RFI a discutat despre acest subiect cu psihologul Alexandra Mitroi, de la organizaţia neguvernamentală de profil ADPARE (Asociaţia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare şi Educaţie).
Rep.: Ce este un "loverboy"?
A.M.: În ultimii ani, recrutarea prin violenţă fizică sau prin răpire a scăzut drastic, fiind înlocuită de o metodă mult mai personală, metoda "Loverboy". Loverboy-ul este de regulă un iubit de carieră, în măsura în care este un tip carismatic, ştie asta, face parte dintr-o reţea care recrutează fete pentru trafic de persoane şi alege cumva tinere, ca target, din grupuri vulnerabile, treptat-treptat le câştigă încrederea, ştie de la început care sunt vulnerabilităţile familiei şi apoi intră într-o relaţie de cuplu cu tinerele. Ajunge să fie o persoană de suport pentru familia fetei, pentru fată, familiile se cunosc, se creează o relaţie de cuplu firească până la un punct, în care fata îi acordă încredere totală acestui bărbat, relaţia, dacă putem să-i spunem aşa, poate să dureze câteva luni sau câţiva ani.
Rep.: Când realizează tânăra că de fapt e o victimă a unui traficant de persoane?
A.M.: De regulă, propunerea pentru tânără vine fie să plece în străinătate, să-şi caute locuri de muncă fiecare, fie să plece în vacanţă, undeva peste hotare sau presupunând că familia tânărului este peste hotare, el îi propune fetei să-l însoţească, să-i cunoască familia.
Rep.: Dacă ar fi să faceţi un profil psihologic al victimelor, cum ar arăta?
A.M.: Pot fi atât fete care, bineînţeles că ştim, factorii de risc sunt să