Ministrul Muncii avertizează că, prin amânarea legii asistenţei sociale, România îşi pierde credibilitatea externă. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Deşi România şi-a asumat faţă de FMI şi Banca Mondială obligaţia adoptării legii-cadru a asistenţei sociale până la finalul acestei luni, proiectul nu a reuşit să treacă nici măcar de Senat, care este abia prima cameră sesizată.
Miercuri, Opoziţia a reuşit din Parlamentul României să scoată proiectul de pe ordinea de zi, pe fondul absenteismului senatorilor puterii. De pierdut din toate acesta pierde România, avertizează Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.
EVZ: Ce pierde România în urma acestei amânări?
Sebastian Lăzăroiu: Legea asistenţei sociale vine să pună ordine în sistem. Evidenţele noastre de la inspecţia socială arată că sistemul este măcinat de fraude şi erori. Din păcate, e greu de estimat la cât se ridică acestea. Nu există în acest moment o radiografie completă, tot din cauza absenţei legislaţiei şi a mecanismelor instituţionale. Dar estimări grosiere arată că ar putea fi vorba de 3-4 miliarde de lei pe an.
În plus, România pierde şi credibilitate. Este evident că, de vreme ce ne-am asumat un termen în faţa finanţatorilor internaţionali, a FMI şi a Băncii Mondiale, orice nerespectare a acestuia afectează credibilitatea României.
Câţi bani se pierd în fiecare lună în care această lege nu intră în vigoare?
Greu de estimat. Puneţi fraudele din sistem, cuantificaţi pierderea credibilităţii, dacă puteţi, şi o să vedeţi că nu e deloc puţin.
De ce nu se mulţumeşte Opoziţia să voteze împotriva acestei legi? De ce o amână?
USL preferă jocurile mărunte. Atunci când le cer să amâne această lege, Ponta si Antonescu le ordonă practic senatorilor opoziţiei să umilească România, a cărei credibilitate externă este în joc, în faţa organismelor i