Seria de cursanţi de la atelierul de croitorie din cadrul Colegiului UCECOM „Spiru Haret“din Bucureşti e unică în istoria şcolii: din nouă cursanţi, şapte au studii superioare. Cursul de calificare îi ajută pe absolvenţii de facultate să-şi urmeze visurile de la care unii s-au abătut o vreme.
Crisa Chivără (25 de ani), din Timişoara, a început de o săptămână cursul de calificare profesională, specializarea „croitor îmbrăcăminte după comandă", la UCECOM. Acum nici două luni era încă în Dubai, unde a lucrat aproape doi ani, în domeniul modei. Crisa are o diplomă de licenţă în afaceri de la Universitatea Bucureşti şi încă una în marketing de la „Coventry University", una dintre universităţile Regatului Unit care primesc studenţi români.
„Imediat după absolvire am aplicat pentru un job la una dintre cele mai mari companii din ţările arabe, Al Tayer. Organizam evenimente de modă, dar am fost şi «personal shopper» pentru diverse persoane importante. Veneau neveste de şeici cu asistentele lor, iar eu le făceam cumpărăturile. Mă plimbam prin tot magazinul cu asistenta şi-i aduceam clientei 50 de ţinute dintre care, în 90% din cazuri, cumpăra 45 fără să le probeze", povesteşte Crisa.
În culisele prezentărilor de modă
Tot în Dubai a avut ocazia să lucreze în culisele a numeroase prezentări de modă şi să respire acelaşi aer cu designeri internaţionali. Crisa încă se emoţionează când îşi aminteşte de prezentarea lui Catherine Malandrino, o franţuzoaică ale cărei creaţii au înnebunit Manhattanul. Faptul că s-a întors în România nu e însă întâmplător. Ştia că doar aici poate construi, pe bani puţini, temelia viitoarei sale cariere în modă. Abia după ce va încheia cursul de croitorie în ţară, va aplica şi la o şcoală de design vestimentar din Regatul Unit.
„Intenţionez să merg la «Central Saint Martins» din Londra, dar vreau să am întâi