Eventuala intrare a Greciei în faliment controlat este imposibilă, pentru că nu există un precedent în acest sens şi ar exista "multe efecte negative pentru întreaga zonă". O spune într-un interviu la RFI Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Lucian Croitoru crede că liderii europeni nu vor permite falimentul Greciei. "Nu cred că liderii europeni vor permite ca Grecia să fie de facto şi de jure în faliment. Cred că vor găsi soluţiile pentru a o ajuta să evite acest moment din punct de vedere tehnic. Vor face acest lucru, pentru că însăşi soarta euro depinde de această acţiune. Deci momentele sunt dificile, dar cred că vor fi trecute", spune consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
Lucian Croitoru declară că un default controlat al Greciei nu este posibil: "S-a vorbit foarte mult de un default controlat. Adevărul este că nu avem experienţă la nivel planetar în legătură cu un default controlat, sunt foarte multe aspecte care sunt implicate, inclusiv legale, dar şi economice. Multe lucruri nu pot fi anticipate în detaliu şi nu cred că pot fi controlate, astfel încât ar putea produce o contagiune, multe efecte negative pentru întreaga zonă. Defaultul controlat va rămâne doar o discuţie, nu cred că se va întâmpla în practică (…). Nu cred că se poate, ăsta e adevărul, nu există un precedent".
În opinia lui Lucian Croitoru, "Grecia este o ţară cu un PIB suficient de mare ca să fie considerată "too big to fail", adică prea mare ca să fie lăsată să dea faliment".
Băncile ar suferi în cazul unui faliment al Greciei
Consilierul guvernatorului BNR crede că "sunt multe entităţi bancare expuse faţă de Grecia. În principal, aceste entităţi sunt din Germania, Franţa, Marea Britanie. Aceste bănci vor întâmpina dificultăţi mari!".
"Contagiunea poate veni pe multe canale către toate enti