Piaţa de comunicaţii a scăzut cu 6,6% în 2010, la 3,63 miliarde de euro (15,3 miliarde de lei) şi, în acest context, operatorii telecom nu vor plăti, pentru al doilea an consecutiv, tariful de monitorizare către autoritatea de reglementare în domeniu (ANCOM). "Pentru că veniturile operatorilor telecom au scăzut şi în 2010 sub presiunea contextului economic dificil pe care îl traversează România, ANCOM a decis ca nici în acest an să nu perceapă tariful de monitorizare datorat de operatori. Prin această măsură, ca şi prin decizia de a reduce cu 15% tariful pentru utilizarea spectrului radio, ANCOM vine în sprijinul operatorilor, care se confruntă, pentru al doilea an consecutiv, cu scăderi ale veniturilor", a declarat, într-un comunicat, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
Tariful anual de monitorizare este datorat ANCOM de către toţi furnizorii autorizaţi de reţele sau servicii de comunicaţii electronice şi servicii poştale a căror cifră de afaceri sau ale căror venituri realizate exclusiv din aceste activităţi depăşesc suma de 100.000 de euro anual.
Pentru anul 2008, autoritatea de reglementare a perceput furnizorilor un tarif de monitorizare de 0,132% din cifra de afaceri sau veniturile realizate exclusiv din telecom.
ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.
Piaţa de comunicaţii a scăzut cu 6,6% în 2010, la 3,63 miliarde de euro (15,3 miliarde de lei) şi, în acest context, operatorii telecom nu vor plăti, pentru al doilea an consecutiv, tariful de monitorizare către autoritatea de reglementare în domeniu (ANCOM). "Pentru că veniturile operatorilor telecom au scăzut şi în 2010 sub presiunea contextului economic dificil pe c