Potrivit datelor prezentate astăzi, în Colegiul Prefectural, de conducerea Direcţiei Agricole, producţia bună de cartofi din acest an va asigura cu prisosinţă consumul local. Nu acelaşi lucr se poate spune, însă, când vine vorba despre fructe, legume, făină şi carne proaspătă, la care producţia locală este insuficientă, urmând să fie nevoie de aducerea lor din alte zone.
Potrivit datelor prezentate de Ioan Bujiţă, directorul Direcţiei pentru Agricultură, s-a încheiat recoltatul la grâu, unde au fost cultivate 5.075 hectare, producţia obţinută fiind de 13.702 tone (2.699 kg/ha), triticale (1.332 ha, 3.596 to), ovăz (5.100 ha, 10.200 to), orzoaică de primăvară (971 ha, 1.942 to), orz (297 ha, 802 to) şi prune (1.446 ha, 10.300 to).
În ceea ce priveşte culturile de toamnă, Ioan Bujiţă a apreciat că, la cartof, producţia ar putea dublă comparativ cu cantitatea estimată, de circa 87.000 de tone, în vreme ce la mere şi struguri se vor obţine cantităţi mai mici decât cele estimate (13.000 to, respectiv 11.000 to), datorită îngheţului tâziu din această primăvară.
Având în vedere consumul mediu estimat de Institutul Naţional de Statistică şi populaţia judeţului la nivelul anului 2010 (241.014 locuitori), producţia obţinută în acest an la grâu, la care se adaugă stocul din producţia anului 2010, ar asigura necesarul de consum al judeţului Sălaj pe circa 6 luni. La cartofi, ouă, mălai şi fructe se înregistrează un excedent, în vreme ce la ulei, făină, carne proaspătă şi legume un deficit de produse în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de produse agricole din surse locale. Producţia de lapte este asigurată şi se estimează un excedent, însă la brânzeturi şi smântână există un deficit, datorită lipsei procesatorilor din judeţ.
Ioan Bujiţă a precizat că sectorul zootehnic înregistrează, în 2011, o stabilizare, cu o creştere mai importantă la număr