Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român aniversează în aceste zile 150 de ani de activitate neîntreruptă, ocazie cu care, în perioada 16-18 septembrie, la Blaj vor avea loc mai multe acţiuni culturale.
Alegerea municipiului de la confluenţa Târnavelor pentru aniversarea jubileului ASTRA nu este întâmplătoare, având în vedere că atât Serbările ASTRA la 50 de ani, cât şi cele de la 75 de ani au fost organizate, de asemenea, în “Mica Romă”.
Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul local Blaj şi ASTRA, Despărţământul “Timotei Cipariu” Blaj.
Pentru a marca aniversarea a 150 de ani de activitate ASTRA la nivel naţional, organizatorii şi-au propus un program complex cu manifestări de suflet pe diverse domenii culturale de interes.
Sărbătoarea va fi deschisă vineri, de la ora 18.30, la Centrul Cultural “Iacob Mureşianu” Blaj – Sala mare, cu piesa de teatru “Încă-i bine!”, scrisă şi regizată de Rodica Popescu-Bitănescu şi interpretată de actori ai Teatrului Naţional Bucureşti.
Cel mai important moment va avea loc sâmbătă dimineaţa, de la ora 10.00, la acelaşi centru cultural, unde va avea loc deschiderea oficială a manifestării, în prezenţa autorităţilor publice locale şi judeţene, a înalţilor prelaţi şi a celor peste 100 de invitaţi din ţară şi din străinătate (Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria).
După cuvântul de binecuvântare rostit de întâi-stătătorii celor două Biserici surori, va începe sesiunea jubiliară a Academiei Române, “Astra 150 de ani”. Vor prezenta alocuţiuni acad. Eugen Simion, acad. Dumitru Protase şi prof. univ. dr. Nicolae Bocşan. Partea a doua a sesiunii jubiliare se va desfăşura pe două secţiuni: istorică şi filologică.
Cu începere de la ora 16.30, polul de interes al manifestărilor se mută la Muzeul de Istorie “Augustin Bunea”