Centrala Nucleară de la Cernavodă a fost supusă unui test de stres care a simulat apariţia unui cutremur devastator, o inundaţie şi chiar un tsunami din Marea Neagră. Centrala a fost proiectată să reziste unui cutremur de 7,8 grade pe scara Richter, iar testul de stres a simulat un cutremur de peste 8 grade. Un cutremur de acest gen se poate întâmpla o dată la 10.000 de ani, potrivit specialiştilor în domeniu.
"Centrala de la Cernavodă a fost construită să reziste la o acceleraţie de 0,2 g (g - acceleraţia gravitaţională = 9,81 m/s2)., echivalentul unui seism de 7,8 grade pe scara Richter, iar la testul de stres s-a aplicat o acceleraţie de 0,35-0,4 g," a explicat vineri Cantemir Ciurea, director CNCAN, la o conferinţă de presă.
Întrebat de reporteri ce reprezintă acceleraţia de 0,35-0,4g, directorul CNCAN a răspuns că « ar trebui să apelăm la domnul Mărmureanu, ca să aflăm exact ce reprezintă », dar un cutremur de acest gen ar putea avea loc « o dată la 10.000 de ani ».
În cazul unui tsunami din Marea Neagră, centrala de la Cernavodă nu ar fi afectată pentru că se află la 60 de km depărtare de mare, iar valul şi-ar pierde din putere.
"Raportul preliminar privind testele de stres pentru CNE Cernavodă a confirmat marjele de siguranţă ale centralei şi capacitatea acesteia de a rezista la evenimentele incluse pentru analiza în specificaţiile ENSREG, inclusiv un nivel de rezistenţă la seism conform cerinţelor internaţionale pentru centralele nucleare noi. Nivelele de seism analizate pentru CNE Cernavodă reprezintă cutremure severe la care centrala rezistă dar în cazul cărora infrastructura din jurul centralei ar putea fi afectată", a declarat Vajda Borbala, preşedinte CNCAN.
Compania Nuclearelectrica care operează Centrala Nucleară de la Cernavodă a luat măsuri de siguranţă suplimentare dupa accidentul de la Fukushima. Directorul CNCA