Pe tot parcursul zilei de sâmbătă, Muzeul Satului Vâlcean va fi gazda unor manifestări dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului. Vizitatorii pot participa la expozitii, demostraţii de meşteşugărit şi au prilejul de a vizita construcţiile adăpostite de muzeu.
Scopul evenimentelor Zilele Europemne ale Patrimoniului este de a antrena cât mai mulţi cetăţeni la cunoaşterea şi respectarea patrimoniului lor cultural. În această zi trebuie să fie deschise monumentele sau situri care de obicei nu sunt accesibile publicului. Vizitele pot fi gratuite sau propuse la preţuri preferenţiale", ne-a declarat prof. drd. Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea.
În Vâlcea se păstrează 88 de de biserici de lemn, din care trei sunt de categoria A, construite într-o perioadă cuprinsă între secolul al XVI-lea şi până la primului război mondial. Valoarea lor în ansamblu este inestimabilă pentru cultura românească. Ele fac parte integrantă şi definitorie din identitatea naţională. Numărul bisericilor de lemn datate din secolul XVIII este destul de mare, şi ele se găsesc mai mult în nordul judeţului. În secolele de coexistenţă, arhitectura sacrală de lemn şi cea de zid s-au împletit şi influenţat reciproc. Datorită statutului mai ridicat acordat construcţiilor de zid , meşterii de lemn au preluat şi adaptat, în timp, unele elemente formale şi decorative din modelele de zid. Arhitectura religioasă a fost dominată încă de timpuriu de marile ctitorii de zid.
"O superbă creaţie a artei lemnului de pe Valea Topologului, din satul Burluşi, este Troiţa ctitorită în 1886, care a este expusă astăzi în sala principală a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti. Impresionat de frumuseţea acestei valori de patrimoniu pictorul Horia Bernea a transferat-o în capitală, în anul 1992. O altă troiţă vâlceană a fost transferată în anul 2006, din