Minerii din Valea Jiului si colegii lor din Gorj au asigurata piata de desfacere pentru final de an, ca urmare a lipsei precipitatiilor - lucru ce a dus la scaderea debitelor raurilor.
In Valea Jiului, atat Jiul de Vest cat si Jiul de Est, afluenti ai Dunarii, au cotatii extrem de scazute, pe alocuri apa aproape ca a secat in albie, iar avertizarile meteorologilor nu sunt imbucuratoare din punct de vedere al precipitatiilor.
Astfel, potrivit ANM, rezerva de apa in stratul de sol inregistreaza valori scazute si deosebit de scazute, in timp ce prognoza meteorologica pentru urmatoarea saptamana estimeaza precipitatii slabe.
Scaderea debitelor raurilor ar putea avea, insa, un efect pozitiv pentru minerii din Valea Jiului si Gorj, in conditiile in care productia de energie electrica realizata de catre hidrocentrale este influentata in sens negativ, iar termocentralele ar putea sa acopere aceasta cantitate de energie din sistemul national.
Potrivit reprezentantilor Companiei Nationale a Huilei din Petrosani, deocamdata nici Termocentrala Mintia si nici cea de la Paroseni nu au facut vreo solicitare de majorare a cantitatii de productie livrata, dar s-au interesat care va fi programul livrarilor pana la sfarsitul anului si prima perioada a anului viitor.
"Deocamdata am primit doar adrese din partea celor de la Mintia si Paroseni, prin care se interesau care va fi programul nostru de livrari. Termocentrala Mintia are un stoc de 350.000 de tone, in timp ce SE Paroseni are un stoc de 30.000 de tone. Noi suntem pregatiti de a acoperi o crestere de productie pe final de an de 12.000 de tone/zi pana la 15.000 de tone/zi, fata de 7.000 de tone/zi in prezent, pentru ca la Paroseni va intra in functiune un complex mecanizat si vor fi deschise si noi capacitati de productie", declara Cristian Nicolescu, director productie CN