Oficialii UBS nici nu îl bănuiau pe Kweku Adoboli până când acesta nu a mărturisit ce a făcut, scrie dailymail.co.uk. Traderul avea o viaţă personală cel puţin interesantă, întreţinând femei frumoase în apartamentul său de lux din East London. Acţiunile băncii elveţiene s-au ieftinit cu 10% după acest scandal, iar şeful lui Adoboli şi-a dat demisia după ce abilităţile sale de supraveghere a departamentului au fost puse la îndoială. Agenţia de rating Moody's a anunţat că va pune banca sub evaluare.
Se pare că traderul acuzat de frauda de 1,3 miliarde de lire sterline comisă la banca elveţiană UBS s-a dat singur de gol. Controalele interne ale băncii nu au relevat "gaura" de aproape 2 miliarde de euro, despre care s-a aflat după ce traderul şi-a informat şeful de aceste pierderi.
Aparent, abia după aceasta, UBS şi-a examinat tranzacţiile şi a chemat Autoritatea pentru Servicii Financiare şi poliţia să investigheze, potrivit BBC.
După ce a fost arestat joi, Adoboli şi-a angajat aceeaşi firma de avocatură care l-a apărat pe traderul Nick Leeson, cel care a adus banca Baring la faliment în 1990.
Aceste fapte atrag atenţia şi mai mult asupra riscurilor pe care şi le asumă băncile de investiţii şi cer înăsprirea condiţiilor şi regulamentelor din industria bancară. Ultimul mesaj al lui Adoboli postat pe reţeaua de socializare Facebook, care datează de marţi, 6 septembrie, spune: "Am nevoie de un miracol".
Se presupune că după ce a postat acest mesaj s-a dus şi a mărturisit şefilor săi cât de mari sunt de fapt pierderile sale, despre care se crede că banca nu avea habar. Traderul, originar din Ghana, a studiat la o şcoală privată din Marea Britanie. El este fiul unui angajat al ONU şi acum, potrivit statisticilor, responsabil de cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de un singur trader londonez.
Ce a pierdut traderul depăşeşte cu mult