Malurile fluviului au devenit adevărate plaje, din cauza secetei. Mai multe barje au rămas blocate pe insulele de nisip, iar activitatea CNE Cernavodă ar putea fi pusă în pericol. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Peste 50 de barje încărcate cu cereale şi fier vechi au rămas la ancoră, în porturile Orşova, Drobeta Turnu Severin şi Calafat, din cauza cotelor scăzute ale apei Dunării.
Potrivit şefului Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, alte şase se află blocate la Bechet, iar un împingător este imobilizat pe un banc de nisip în zona localităţii Bistreţ.
"Împreună cu Poliţia de Frontieră şi cu Căpitănia Portului am decis să monitorizăm barjele care au ancorat pe malul stâng al Dunării din cauza nivelului scăzut al apei. Mă refer la situaţiile legate de starea de sănătate a marinarilor sau a celor care sunt pe barje. La situaţiile privind necesitatea aprovizionării cu alimente a acestora, dar şi la protecţia încărcăturii pentru că sunt aproape de mal, iar încărcătura este una atractivă pentru hoţi", a declarat prefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat. Potrivit acestuia, în prezent, pe malul stâng al Dunării, în zona judeţului Călăraşi, sunt ancorate circa 14 convoaie compuse din câte 6-8 barje fiecare.
Centrala de la Cernavodă funcţionează încă normal
Activitatea centralei de la Cernavodă se va opri numai atunci când nivelul apei Dunării va scădea până la 2,5 metri, a declarat Cantemir Ciurea, director în cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).
"Nivelul apei în Dunăre, în septembrie 2003, a scăzut pentru prima oară sub bazele de proiectare. Prin urmare, CNE Cernavodă a fost nevoită să ia nişte măsuri de precauţie: în situaţia în care acest tip de eveniment o să se repete, centrala să nu fie luată prin surprindere, să nu poată face faţă unor situaţii care să