Specialiştii de la Institutul de Studii Geotehnice şi Geofizice din Cluj Napoca nu au reuşit să stabilească niciodată adâncimea lacului.
Lacul plin cu saramură şi petrol din Parcul Măgura al oraşului Târgu Ocna reprezintă un fenomen asupra căruia nici localnicii şi nici specialiştii nu se pot pronunţa. Este cunoscut sub denumirea de „Groapa Burlacu“ sau „Lacul fără fund“ şi a apărut din senin acum 37 de ani.
Turiştii curioşi se opresc, se uită şi pleacă mai departe. Azi, zona reprezintă doar „o ciudăţenie a naturii, care are în spate o poveste“. Însă, pentru unii „Groapa lui Burlacu“ a fost, cu adevărat, o tragedie începând cu 1974.
Oamenii îşi amintesc şi acum calvarul prin care au trecut localnicii când s-au trezit cu casele cuprinse de saramură cu miros de petrol. Mai bine de 10 familii au fost strămutate de autorităţile de la acea vreme, iar şase case au fost înghiţite de pământ. O tragedie pe care regimul comunist de la acea vreme a ţinut-o sub tăcere.
Calvarul din zori
„Îmi amintesc cum povestea tatăl meu. De fiecare dată i se umezeau ochii de lacrimi pentru că avea un prieten acolo care şi-a pierdut toată gospodăria. Totul a început cu o baltă mică de saramură care a apărut la poarta unui vecin de-al său. În câteva zile balta a crescut şi, dintr-o dată, întregul cartier al oraşului se afla în faţa unei adevărate tragedii! Acoperişurile a două case pluteau în saramură cu petrol“, a rememorat Mihai Nistor (50 de ani), un localnic din Târgu Ocna.
Tragedia s-a petrecut la ora 7.30 într-o dimineaţă de iunie a anului 1974. Coşmarul a continuat. Doi ani mai târziu, într-o altă zi de vară, înainte de răsăritul soarelui alte patru case au fost înghiţite de pământ. „Eram copil şi-mi amintesc cum pe luciul apei se vedeau patru acoperişuri care pluteau. Oamenii nu mai locuiau în case, că se temeau. Era o privel