Comisarul UE pentru Afaceri Interne a recunoscut că România şi Bulgaria sunt gata să adere la Schengen şi îndeplinesc criteriile tehnice, dar că acceptarea lor, refuzată de Olanda şi Finlanda, depinde de voturile din cadrul Consiliului.
Întrebată de votul Olandei împotriva aderării şi Bulgariei şi României la zona Schengen, comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom a spus că săptămâna viitoare, în Consiliul JAI, situaţia va fi mai clară.
„România şi Bulgaria vor avea posibilitatea să intre în spaţiul Schengen pentru că, ştim cu toţii, sunt gata să adere. După cum ştiţi Comisia nu are drept de vot în această chestiune", a spus Malmstrom. Ea a adăugat că, prin noua reformă a spaţiului Schengen, care schimbă însă competenţele decizionale, Comisia nu vrea să ia puteri de la statele ci să le dea „tuturor statelor membre".
Olanda nu ne vrea. Nu facem destul pentru combaterea corupţiei
Olanda va vota împotriva deciziei de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a spus joi, în Parlament, ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, citat de DutchNews.nl. El a adăugat că niciuna dintre ţări nu face „suficient" pentru combaterea corupţiei, realitate confirmată de raportul pe justiţie al Comisiei Europene de vara aceasta.
Finlanda se alătură deciziei olandezilor
Olanda mai consideră că cele două ţări nu vor putea păzi frontierele externe ale Uniunii Europene. Finlanda sprijină şi ea poziţia Olandei. Comisia Europeană urma să se pronunţe săptămâna viitoare asupra reformei Schengen.Dar, cu câteva zile înainte, Franţa, Germania şi Spania au semnat o scrisoare deschisă prin care anunţă Comisia că doresc să îşi păstreze atribuţiile în ceea ce priveşte securitatea propriilor frontiere.
Potrivit RFI România, şedinţa de guvern de la Haga a decis să asculte sfatul ministrului Leers, care declara joi