5.000 de oameni sunt aşteptaţi să treacă, azi şi mâine, pragul Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", redeschis în această dimineaţă, după mai bine de doi ani de lucrări de modernizare. Sute de oameni îşi aşteaptă afară rândul pentru un tur printre diorame, iar coada la bilete se întinde răsucit spre bulevardul 1 Mai.
UPDATE 13:50: Muzeul Antipa s-a deschis, ca aproape orice investiţie publică din România, cu detaliile neterminate. Dacă vrei ghidaj cu un muzeograf, ai de aşteptat până marţi. În limba română va costa 50 de lei, iar în limba engleză 100 de lei. Există şi ghiduri audio portabile, care costă doar 10 lei. Dar tot de marţi şi doar în română. Versiunile în engleză, franceză, germană şi rusă vor fi introduse mai târziu. "Băieţii abia testează modemurile de transmisie prin muzeu", explică o doamnă de la intrare.
Detaliile nefinalizate de la Antipa au fost cât pe ce să umbrească inaugurarea plină de veselie. O placă mare de lemn, nefixată în şuruburi pe un perete, i-a vâjâit pe la ureche unei fetiţe. Plânsetele de spaimă au depăşit cu mult lacrimile vărsate de mila diverselor victime împăiate ale naturii, fie că e vorba de porumbei sau şoricei. Placa nărăvaşă a fost supusă rapid tirului unei bormaşini, iar fetiţa s-a liniştit în braţele mamei.
UPDATE 13:40: Visul unei domnişoare în roz pare să se fi îndeplinit: îşi face lasciv o poză cu mobilul, alături de o gorilă neagră. Împăiată. "Nu mă interesează pe mine chestiile astea strălucitoare", dă din mână plictisit un micuţ blonziu, la etajul unde se află expoziţia de minerale şi roci. Parcă ghicind că pietrele omoară pasiunea, muzeografii au amplasat în imediata apropiere o reproducere a cerului şi a cosmosului, care trezeşte rapid uralele copiilor şi interesul celor mari. Turul se încheie cu sala de etnografie "Omul şi biosfera", unde sunt expuşi reprezentanţii diverselor ra