Aproape jumătate dintre români (48%) au apelat în ultimul an în majoritate sau exclusiv la serviciile medicale de stat, arată un sondaj comandat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei(AID). Sursa: SHUTTERSTOCK
Doar 10% dintre români au apelat în majoritate sau exclusiv la servicii medicale private. Sondajul AID mai arată că tipul serviciilor medicale la care s-a apelat în ultimul an variază în funcţie de venit. Astfel, procentul celor care au apelat la serviciile medicale private este considerabil mai ridicat în Bucuresti (20%) şi în rândul persoanelor care câştigă mai mult de 3.000 de lei lunar.
25% dntre cei chestionaţi au explicat că au ales serviciile private pentru sunt mai bune, iar 18% au motivat că încrederea este mai mare în medicii de la aceste clinici.
Cei care au mers la clinicile de stat au făcut această alegere din lipsa banilor necesari pentru consultaţiile în clinici private (47%), şi numai (21%) dintre cei chestionaţi au mers pentru încrederea în competenţa medicilor din clinicile de stat.
Mai mult de 2 treimi din persoanele angajate (68%) declară că sunt de acord să aloce o parte a sumelor plătite pentru asigurările de sănătate pentru a beneficia de servicii medicale private.
La sondajul AID, care s-a desfăşurat în perioada 23 iulie-31 liulie 2011, au participat 1149 de persoane cu vârste de peste 15 ani din 60 de localităţi rurale şi 57 de oraşe , plus Municipiul Bucureşti. Marja de eroare este de 2,9% la un nivel de încredere de 95%. folosind 154 de puncte de eşantionare în 60 de localităţi rurale şi 57 de oraşe plus Municipiul Bucureşti.