Societatea Naţională Nuclearelectrica anunţă oprirea controlată a Unităţii 2 a centralei nuclear-electrice Cernavodă în seara zilei de vineri, 16 septembrie 2011, pentru remedierea unei defecţiuni la un echipament din sistemul de alimentare cu combustibil al reactorului.
Unitatea 2 va fi oprită doar pe durata weekend-ului 17 - 18 septembrie 2011.
"Nu s-au înregistrat probleme legate de protecţia personalului, echipamentelor şi a mediului, toate sistemele de securitate funcţionând conform proiectului. Repornirea unităţii şi sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional va avea loc după remedierea defecţiunii şi efectuarea testelor în conformitate cu procedurile centralei, durata estimată fiind de36 de ore", se arată într-un comunicat transmis vineri.
Reprezentanţii Nuclearelectrica anunţaseră joi că nivelul fluviului Dunărea a scăzut în ultima perioadă determinând scăderea nivelului apei în bazinul de aspiraţii al apei de răcire necesară funcţionării Unităţilor 1 şi 2 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, iar dacă nivelul Dunării ajunge la 2,50 mdMB, unul din reactoare va fi oprit. Prognoza hidrologică realizată şi transmisă de către Institutul Naţional de Hidrologie indică scăderea în continuare a nivelului apei Dunării.
"În astfel de condiţii, SN Nuclearelectrica SA monitorizează cu atenţie evoluţia nivelului fluviului Dunărea şi, în funcţie de valorile din bazinul de aspiratie, se pot adopta următoarele decizii: oprirea unei unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,50 mdMB sau oprirea şi celei de-a doua unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,35 mdMB", spuneau joi cei de la Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica deţine cele două unităţi ale Centralei de la Cernavodă, precum şi Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti. Reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă au fiecare instalată o putere de circa 720 MW. Alte două reactoare