La achiziţionarea de medicamente şi consumabile se întâlneşte cel mai înalt nivel al corupţiei din sitemul sanitar, sunt de părere cei chestionaţi de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei(AID).
Unu din cinci români care au fost vreodată internaţi într-o unitate sanitară din sistemul public au asigurat din resurse personale medicamentele şi instrumentele necesare pe perioada spitalizării. Îar cea mai mare corupţie din sistemul sanitar se găseşte la achziţionarea de medicamente şi consumabile, mai reiese din sondajul AID.
Tocmai de aceea se impune verificarea achizițiilor publice din sistemul sanitar, sunt de părere cele mai multe persoane intervievate(89%) în studiul comandat de AID. Tot acestea sunt şi de acord cu existenţa unei structuri ori instituţii care să verifice contractele pentru medicamente şi consumabile din sistemul sanitar.
Nivel mare de corupţie
Sondajul mai arată că factorii principali care duc la apariţia corupţiei sunt, pe lângă achiziţii, lipsa de integritate a personalului din serviciile de sănătate, slaba finanţare a sistemului în general, dar şi legislaţia neclară referitoare la modul de decontare a serviciilor medicale efectuate de privaţi din fonduri publice, ori inexistanţa măsurilor de sancţionare a personalului corupt.
“Studiul relevă nivelul mare al corupţiei din Sănătate, în special la achiziţionarea de medicamente şi consumabile, şi nevoia de măsuri imediate pentru verificarea corectitudinii şi legalităţii acestor achiziţii. Ca argument, putem vedea că peste 30% dintre cetăţeni îşi plătesc singuri tratamentul în spital, deşi acesta ar trebui să fie gratuit, dar şi numărul mare de cetăţeni, peste 80% care consideră că există corupţie la achiziţiile de medicamente şi consumabile”, a precizat Alex Cumpănaşu, preşedintele AID.