Numeroase studii au demostrat că fructele şi legumele au proprietatea de a preveni apariţia atacului cerebral, dar oamenii de ştiinţă olandezi susţin că merele şi perele au cel mai mare efect protector împotriva apariţiei acestei afecţiuni. Aceasta este prima cercetare care arată pentru prima dată care sunt fructele şi legumele care te protejează eficient împotriva atacului cerebral în funcţie de culoarea pulpei, informează Daily Mail.
Pentru a se ajunge la această concluzie, experţii au monitorizat 20.000 de adulţi sănătoşi, care au fost împărţiţi în mai multe grupe, în funcţie de alimentele pe care le mâncau. Astfel, au identificat o categorie de persoane care mânca mai mult fructe şi legume de culoare verde (broccoli, spanac, varză, kiwi), galben sau portocaliu - în această categorie erau incluse citricele şi pepene galben, de culoare roşie sau purpurie (pepenele verde, rodiile, prunele), şi o categorie ce preferă alimente cu pulpă albă (precum perele şi merele).
Pe parcursul monitorizării, experţii au constat că cea mai mare protecţe împotriva atacului cerebral au oferit-o fructele care aveau pulpa albă. Persoanele care mâncau aceste alimente prezentau un risc cu 52% mai mic de a se confrunta cu această problemă de sănătate, fatală în opinia specialistei Linda Oude Griep, autoarea cercetării de la Universitatea Wageningen.
Specialiştii spun că merele şi perele sunt bogate în fibre şi conţin un flavonoid numit quercitina, nutrient întâlnit cu precădere în rândul fructelor cu pulpă albă. Alte alimente care intră în această categorie sunt bananele, conopida şi castraveţii.
"Pentru a beneficia de a această protecţie este indicat să includem în dieta zilnică cel puţin un măr sau o pară. Bineînţeles că şi celelalte alimente, care nu au pulpa albă, oferă beneficii organismului, dar acestea previn apariţia atacului cerebral", a declarat Linda Oud