În ciuda mizeriei şi a lipsei detergenţilor şi dezinfectanţilor, spitalele doljene declară mai puţine infecţii intraspitaliceşti decât spitalele din vestul Europei
Moartea a doi bolnavi la Galaţi din cauza unei infecţii spitaliceşti a determinat Ministerul Sănătăţii să dispună controale în toate unitățile sanitare din ţară.
În judeţul Dolj, controalele făcute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj au arătat contrariul a ceea ce văd bolnavii cu ochii lor în spitale. Inspectorii sanitari ai DSP Dolj au aflat că, în primul trimestru al acestui an, infecţiile intraspitaliceşti, denumite şi infecţii nosocomiale, au totalizat 70 (dintre care mai mult de jumătate la Spitalul de Urgenţă Craiova), ceea ce înseamnă un procent de 1% din cazurile internate. Prin comparaţie, spitale mult mai curate şi mai bine dotate, din ţări ca Italia sau Germania, au un procent de infecţii nosocomiale care se apropie de 10%. „Probabil la noi secţiile nu declară toate cazurile. Motivele nu le cunosc, dar pot să spun că aşa-zisa teamă de sancţiuni este nejustificată. Noi încurajăm spitalele să declare infecţiile nosocomiale“, a spus dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Spitalele duc lipsă de detergenţi şi dezinfectanţi
Dacă spitalele ar declara infecţiile intraspitaliceşti, atunci ar putea fi luate din timp măsuri pentru prevenirea lor. Aşa, unităţile sanitare sunt crezute pe cuvânt când spun că nu au probleme şi din această cauză nici nu li se asigură fondurile necesare pentru materiale de curăţenie. „Există deficienţe legate de aprovizionarea cu detergenţi, dezinfectanţi şi mănuşi chirurgicale în spitale“, a spus şi dr. Ştefan Popescu.
Aceleaşi probleme le-au semnalat şi angajaţii Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Urgenţă Craiova, care au spus că, pe lângă o serie de materiale sanitare necesare desfăşurării activităţ