Liniile Nazca sunt o serie de desene uriaşe descoperite în deşertul Sechura din Peru, care au fost incluse de UNESCO în Patrimoniul Mondial. După nenumărate cercetări, oamenii de ştiinţă au ajuns să presupună că geoglifele au fost create de cultura Nazca între anii 200 şi 650.
Acum sunt puşi în faţa unei alte dileme, mii de desene similare fiind descoperite în Orientul Mijlociu, scrie Daily Mail. Portalul publică o serie de fotografii aeriene sau din satelit, care înfăţişează mii de formaţiuni asemănătoare unor roţi de piatră, întinse pe teritoriul mai multor ţări, printre care Siria, Arabia Saudită şi Iordania.
Structurile par să dateze de acum 2.000 de ani, însă modul în care au fost realizate îi uimeşte pe arheologi şi istorici, notează sursa. "Numai în Iordan am găsit formaţiuni din piatră, mai multe, mai întinse şi cu mult mai vechi decât liniile Nazca", spune David Kennedy, profesor de istorie antică la Universitatea de Vest din Australia.
"Oamenii probabil că au mers pe aceste formaţiuni sau pe lângă ele, timp de secole sau milenii, fără să ştie ce reprezintă", a adăugat profesorul. Beduinii, un popor nomad din Arabia Saudită, Iordania, Libia, Egipt şi Israel, numesc formaţiunile "opera străbunilor".
Conform lui David Kennedy, formele ciudate se găsesc, de obicei, în apropierea vulcanilor, dar nu respectă un anumit tipar. Astfel, desenele apar în numeroase forme: zmeie, animale sau pur şi simplu forme geometrice ori neregulate. Faptul că formaţiunile nu par aliniate cu stelele sporeşte şi mai mult misterul legat de ele, spune Kennedy.
Formele ciudate au fost descoperite pentru prima dată în anul 1927, de către un pilot al Forţelor armate britanice. Însă cercetările făcute de Kennedy şi echipa sa - folosind poze aeriene şi imagini din satelit surprinse de Google Earth - au dat adevărata dimensiune şi întinde