În fiecare săptămână, o echipă de designeri din Statele Unite ale Americii creează sute de obiecte din deşeuri şi tot atâtea idei pentru amenajarea căminului. În lume există peste 80.000 de puncte de colectare a ambalajelor, sticlelor şi a altor lucruri nefolositoare care ajung pe mâna designerilor de la TerraCycle.
Ţi-ai pune pe peretele din bucătărie un ceas făcut dintr-o cratiţă în care nu demult făceai omletă cu mărar? Sau, pe biroul de la serviciu, un ceas făcut dintr-o placă de bază de la computerul cel vechi?
Ai avea curajul să-ţi decorezi un perete (sau mai mulţi) din cameră cu un „tapet" făcut din bucăţi de lemn scorojit, salvat de la nişte uşi vechi, ori unul din sticle de plastic transparente sau colorate, legate între ele? Sau cât de greu ţi-ar fi să-ţi bei cafeaua pe o măsuţă făcută din trei jante puse una peste alta, peste care stă o bucată de sticlă?
A doua viaţă a ambalajelor
Pentru cei care răspund afirmativ este bine de ştiut că toate variantele de mai sus sunt perfect valabile. Ba, mai mult, nu sunt nici pe departe atât de scumpe pe cât sunt de neobişnuite. Obiecte precum cele enumerate, funcţionale sau doar de decor, sunt create cu sutele în fiecare săptămână în atelierele TerraCycle, o companie americană care încearcă „să schimbe la faţă gunoiul" şi să obişnuiască oamenii cu ideea că deşeurile pot fi folositoare. Chiar şi în amenajarea căminului. Lustră dintr-un balon umplut cu ambalaje de la bomboane şi masă de cafea din jante
De mai bine de zece ani, TerraCycle, despre care cotidianul „The New York Times" a scris de curând un amplu articol, colectează (cu ajutorul a zeci de firme producătoare) ambalaje de tot felul pe care le transformă în obiecte diverse.
Din pungi de la chipsuri, bomboane ori ciocolată, dar şi din pahare de unică folosinţă, cutii de suc, periuţe de dinţi uzate, PET-uri, viniluri ve