O planetă de mărimea lui Saturn cu doi Sori a fost descoperită de către telescopul spaţial Kepler la 200 ani lumina faţă de Pământ. Kepler a reuşit să surprindă planeta chiar în momentele în care aceasta trecea prin faţa celor două stele.
Că în Univers ar putea, ba chiar ar fi normal, să existe planete care orbitează în jurul a două stele se bănuia de mult. Recent însă, pentru prima data a fost descoperită o astfel de planetă. Această interesantă descoperire a fost efectuată de către un grup de cercetători condus de americanul Laurance Doyle, de la SETI Institute. Grupul condus de Doyle a analizat date provenind de la telescopul spaţial Kepler (NASA). Rezultatul acestui studiu a fost publicat în prestigioasa revistă "Science".
Planeta, de mărimea lui Saturn a fost botezată Kepler-16b şi reprezintă primul exemplu clar identificat de o planetă care orbitează în jurul a două stele. Sistemul nostru Solar, cu o singură stea, Soarele, în jurul căreia orbitează planetele, este doar unul dintre exemplele de sisteme solare care există în Univers.
Kepler-16b se situează la circa 200 ani lumina faţă de noi, în Constelaţia Cygnus (sau Lebăda) şi a fost identificată în urmă studiului a mai bine de 150.000 de stele, în timp ce trecea prin faţă celor doi Sori care fac parte dintr-un sistem binar, deoarece în momentul trecerii prin faţă acestora a avut loc o eclipsă parţială a celor două stele, cu o variaţie a intensităţii luminoase, măsurată de telescopul Kepler.
Noua planetă descoperită este mai densă decât Saturn, şi orbitează în jurul celor două stele în circa 229 de zile, la o distanţă faţă de acestea de cîteva sute de milioane de kilometri, deci comparabilă cu cea a planetei Venus faţă de Soare. Stelele în jurul cărora orbitează au mase de 20% şi 69% cea a Soarelui. Faptul că cele două stele, numite Kepler-16A şi Kepler-16B, au mase mici faţă de