Deşi Universitatea Dunărea de Jos a pus la dispoziţie 15 burse pentru candidaţii de etnie romă, interesul a fost mic. Numai jumătate din locuri au fost ocupate. Cele mai întrebate facultăţi sunt Dreptul şi Medicina.
Pentru a se putea înscrie la facultate, ţiganii au nevoie de o adeverinţă care să ateste apartenenţa la etnia romă. Acest document se poate obţine la Biroul Judeţean al Romilor.
„Nu oricine vine şi se declară că e de etnie romă. Luăm datele lor şi avem oamenii noşti din toate localităţile care verifică dacă într-adevăr sunt ţigani", a spus Viorica Gote, preşedintele Biroului Judeţean al Romilor.
Înainte de a opta pentru o facultate, absolvenţii de Bac sunt consiliaţi de către cei de la Centrul de sprijin social pentru romi.
„Mulţi dintre ei au o stimă de sine scăzută, generată de o experienţă neplăcută din trecut. Încercăm să-i consiliem încât să nu le fie ruşine că sunt romi. Nici n-are rost să ascundă acest lucru. În listele din catalog, până la urmă, se vede", a spus Corneliu Petrică, coordonator la Centrul de sprijin social pentru romi din Galaţi.
Anul acesta, Universitatea Dunărea de Jos a rezervat 15 locuri pentru absolvenţii de etnie romă. Doar opt locuri au fost ocupate.
„Stăm rău cu candidaţii. Foarte mulţi nu au luat Bacul. Anul trecut am avut 25 de candidaţi, iar anul acesta doar opt. Cei mai mulţi sunt interesaţi de Medicină, unii au aplicat aici la Galaţi, dar cei mai mulţi au mers la Timişoara sau Iaşi", a mai spus Viorica Gotu.
Concursul de admitere la studii universitare s-a încheiat joi, cu excepţia câtorva facultăţi. La Mecanică, Ştiinţe şi Mediu şi la Facultatea de Metalurgie, perioada de înscriere s-a prelungit până la 20 septembrie.