Traian Tandin, cel mai reputat ofiţer judiciar al anilor 70, dezvăluie pentru "ADS" detalii despre execuţia celui mai sadic ucigaş din istoria Poliţiei Române: Ion Rîmaru. "Micul detectiv al Grantului", aşa cum era poreclit în copilărie Traian Tandin, a devenit dintr-un împătimit al fotbalului un expert al artei criminalistice.
Comisarul Traian Tandin a devenit în vara anului 1966 locotenent de poliţie, deşi nu împlinise nici 20 de ani. Acum are 65 de ani, aceeaşi privire sticloasă de detectiv, dar parcă mai obosită din cauza miilor de pagini de carte scrise la lumina obscură a unei lampe vechi de două decenii. Justiţiarul are în spate o carieră literară prodigioasă, cu 80 de volume la activ şi 42 de scenarii de film, majoritatea ecranizate, altele expuse studenţilor de la Şcoala de Poliţie.
Nu mai e un secret pentru nimeni: meseria lui a fost similară eroilor pe care îi creionează, dat fiind că în cei 25 de ani în care a fost ofiţer judiciarist, Tandin a rezolvat peste 2.000 de cazuri pe care e în stare să ţi le povestească în cele mai mici detalii.
Unul dintre ele îl obsedează şi acum: cazul Ion Rîmaru sau "vampirul din Bucureşti", aşa cum era numit în anii '70 cel mai odios asasin din istoria României. „Mă simţeam urmărit de imaginea lui Rîmaru, doar că eu nu m-am considerat, evident, o victimă, ci eram obsedat să prindem călăul care a nenorocit atâtea femei şi a isterizat o ţară întreagă", povesteşte comisarul. El s-a alăturat echipei colonelului Ion Sântea, cel care s-a ocupat de prinderea şi execuţia lui Rîmaru, vinovat de comiterea a trei omoruri deosebit de grave, a unui omor calificat, şase tentative de omor, cinci violuri, o tentativă de viol, o tâlhărie şi trei furturi calificate.
Lui Rîmaru îi plăceau blondele
Din cauza secretomaniei tipic comuniste, în jurul acestui criminal în serie s-au născut diverse legende, clarificate a