Hotelierii de la malul mării spun că anul acesta vremea frumoasă şi preţurile menţinute aproape la acelaşi nivel ca în 2010 au fost reţeta unui sezon bun, cu 10% mai aglomerat decât cel de anul trecut.
Hotelierii au raportat un grad de ocupare cu 40% mai mic faţă de debutul lui 2010, pornind sezonul cu stângul. Lucrurile au început să se îndrepte însă odată cu vremea şi cu concediile. Tot mai mulţi români au optat să-şi petreacă vacanţa la mare, deşi majoritatea au înlocuit cele 10 zile obişnuite de vacanţă cu weekenduri prelungite.
„Obişnuiam să merg două săptămâni la mare, cu copiii, dar nu-mi mai permit. Cazarea m-a costat doar pentru cinci zile 1.200 de lei, aşa că restul concediului l-am făcut la ţară, la părinţi. E mai ieftin, iar bugetul e oricum mai mic", a spus Mariana Tomozei (39 de ani), din Bacău, care a mers pe litoral în luna august.
Din aceleaşi motive, alţi turişti au aşteptat sfârşitul sezonului, când preţurile s-au mai redus. „Prefer să stau o săptămână la mare în septembrie decât două zile în iulie sau august. Şi anul acesta ne-a ajutat şi vremea, aşa că nu mă plâng", a spus Iulian Gavrilă (34 de ani), din Tulcea.
Buget de lux: 1.500 de lei pe weekend
În ciuda dificultăţilor financiare de care s-au plâns turiştii, cluburile de pe litoral au fost pline aproape în fiecare weekend. Plajele de fiţe, la fel.
Cei cu dare de mână nu s-au zgârcit şi au scos aproape în fiecare weekend din buzunar câteva sute şi chiar mii de lei pentru a petrece la cluburile din Mamaia.
„A fost o vară plină pentru noi, pentru că ne-am petrecut aproape fiecare weekend la Mamaia. În Bucureşti, cluburile erau goale, ce să mai facem acolo? Suntem tineri, ne distrăm acum, cât nu avem alte responsabilităţi. Bugetul? Cam 1.500 de lei pe weekend", a spus Vlad, fiul unui om de afaceri din Bucureşti. Alte atuuri ale staţiunii: plaje multe