Gheorghe Iancu (69 de ani) a fost fotograf la ziarul “Cronica Sătmăreană”, colaborând, în acelaşi timp, la ziarul “Scânteia” şi revista “Flacăra” Sătmăreanul a imortalizat în peste 3 milioane de cadre, de-a lungul celor 24 de ani de carieră, transformarea municipiului Satu Mare.
Ca fotograf al ziarului “Cronica Sătmăreană” a avut ocazia să surprindă prin lentila aparatului de fotografiat fiecare eveniment, fiecare schimbare din viaţa municipiului şi chiar a judeţului. Cele aproximativ 3.000.000 de cadre fotografice pe care le deţine conţin istoria ilustrată a Sătmarului, începând cu anul 1969 când a început să lucreze la cotidianul local “Cronica Sătmăreană”. Pe vremea când şi-a început cariera, centrul Sătmarului avea o cu totul altă înfăţişare.
“Pe locul actualei Case de Modă exista, în anii 60, un faimos restaurant, numit “Cina”. Aici se aduna toată lumea bună a Sătmarului. Seara, mai ales, era plin de oameni, abia dacă mai găseai un loc la masă”, povesteşte Gheorghe Iancu.
VEZI AICI FOTOGRAFII CU SĂTMARUL DIN PERIOADA ANILOR 1970 - 1989
Clădirea a fost demolată în anul 1969, iar momentul a fost surprins de aparatul fotografului. Pe locul ei, în următorii ani a fost constuită Casă de Modă, o clădire cu şase etaje, cu ateliere de croitorie unde doamnele îşi comandau rochii, taioare şi paltoane.
Hotelul Aurora a luat locul librăriei
O altă clădire importantă pentru Sătmarul acelor vremuri a dispărut la fel de rapid ca Restaurantul “Cina”. Este vorba despre cea mai mare librărie din oraş, “Librăria noastră” care funcţiona într-o clădire situată pe locul unde astăzi se află hotelul Aurora. “În acele vremuri se citea mult. Sigur că nu puteai alege decât între autorii români şi ruşi dar lumea cumpăra cărţi. Mai găseai acolo şi tot felul de lucruri necesare elevilor la şcoală, de la rechizite pân