Sberbank exclude achiziţionarea unei bănci europene importante care se confruntă cu probleme, dar urmăreşte piaţa din România pentru a-şi extinde prezenţa în Europa de Est, a declarat directorul financiar ale celui mai mare grup bancar din Rusia, Anton Karamzin.
"Nu vom face nicio achiziţie uriaşă, chiar dacă suntem sau nu interesaţi de o piaţă anume. Achiziţiile compacte pentru noi vor fi mai mult sau mai puţin la acelaşi nivel al preţului cum am arătat deja", a explicat Karamzin, citat de Reuters, potrivit Agerpres. Acesta a adăugat că, în plus faţă de interesul declarat al băncii pentru Polonia şi Turcia, Sberbank este de asemenea interesată de piaţa din România, după ce a renunţat la achiziţionarea diviziei din România a Volksbank International.
Până la sfârşitul anului, statul ar putea vinde o participaţie de 7,6% în Sberbank, operaţie programată pentru această lună dar amânată după ce criza datoriilor din zona euro a afectat acţiunile băncilor din regiune, a adăugat Karamzin.
"Dacă o bancă este de vânzare şi e una mare, întrebarea este cât de mari sunt problemele ei. Statutul de bancă globală este lipsit de sens - care este avantajul dacă 60% din afacerea ta înregistrează pierderi?", a declarat pentru Reuters directorul financiar al Sberbank.
German Gref, fost ministru al Economiei şi în prezent directorul general al Sberbank, a lansat o strategie de creştere pentru a diversifica activităţile băncii. Sberbank a cumpărat banca de investiţii Troika Dialog, pentru un miliard de dolari, şi a achiziţionat Volksbank International, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac Oesterreichische Volksbanken (ÖVAG), pentru 585 milioane de euro (800 milioane de dolari).
Sberbank, cu active de peste 310 miliarde de dolari, operează de asemenea în Kazahstan, Belarus şi Ucraina.
Obiectivul strategic al Sberbank este de a obţine, pâ