La o zi după ce Olanda a decis să refuze accesul României în spaţiul Schengen, florile şi carnea importate din Ţara Lalelelor sunt supuse unor riguroase controale la frontierele româneşti. Funcţionari din trei instituţii sunt asmuţiţi către importurile olandeze: Fiscul, Agenţia Fitosanitară şi Protecţia Consumatorului.
UPDATE Camioanele cu flori din Olanda, blocate în Borş de trei zile
Cinci camioane cu plante şi seminţe din Olanda au fost blocate, de vineri până luni, în Vama Borş, iar un alt transport a fost oprit în Vama Salonta, unde nu este permis traficul greu. Una dintre maşini s-a întors cu marfa în Olanda. Vezi aici detalii!
Vineri seară, chiar în ziua în care reprezentanţii Ministerului imigraţiei din Olanda au anunţat că Guvernul de la Haga se va opune aderării României în spaţiul Schengen, vămile noastre erau luate cu asalt de zeci de inspectori trimişi de la Bucureşti cu o singură ţintă: transporturile de flori trimise dinspre Olanda. Toată suflarea funcţionărească care a descins la frontierele patriei avea un singur scop: găsirea unei misterioase bacterii „periculoase". Nicio autoritate nu a putut spune însă până acum clar despre ce bacterie e vorba. Primul camion olandez a fost sechestrat la Vama Borş din judeţul Bihor. Aici veghează de vineri atât inspectori ai Gărzii Financiare, cât şi angajaţi ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Bihor şi ai Agenţiei Naţionale Fitosanitare.
Controale „mai amănunţite"
„Am primit dispoziţie să facem o analiză amănunţită a TIR-urilor care transportă flori, seminţe sau bulbi din Olanda şi să luăm legătura cu inspectorii Direcţiei Fitosanitare", a spus Călin Gal, directorul Gărzii Financiare Bihor.Angajaţii Direcţiei Fitosanitare au prelevat probe pentru a stabili dacă transportul este contaminat de o bacterie periculoasă. Au fost ridicate mai multe ghivec