Bunica nu trebuia sa aleaga dintre 25.000 de produse alimentare, care se afla intr-un supermarket! Nutritia sanatoasa prespune simplitate, retete normale, ingrediente putine.
Alimentatia sanatoasa nu inseamna alimente frumoase, scrie Cooking light. Peste 25% din pretul unor alimente sta in aspectul lor, dar aspectul nu este decat in mica masura un semn care vorbeste despre calitate. Ouale albe sunt mai ieftine decat cele rosii, pentru ca exista ideea ca sunt mai putin nutritive decat cele din urma. Fals. Si cele albe si cele rosii sunt la fel.
Bem lapte de soia, dar nu-l agitam bine inainte, si pierdem cea mai mare parte din beneficii. Si in general nu respectam intructiunea "a se agita inainte de consum!".
Oamenii prefera produsele pe care scrie: "contine omega 3", "adaus de vitamine", "imbogatit cu fier". Simpla lectura a etichetei o sa te lamureasca ca aceste suplimente sunt in cantitati infime, iar ca sa insemne ceva in cadul unei alimentatii santoase ar trebui sa consumi cantitati foarte mari din aceste produse, la pachet cu zaharul, sarea si caloriile pe care le contin.
Stiti ce facea bunica cu apa in care fierbea legume? O adauga in supa. De ce? Pentru gust, in primul rand. Dar mai exista cateva beneficii care tin de alimentatia sanatoasa. Cele mai multe dintre vitamine se dizolva in apa. Vitamina C, acidul folic, dar si alte vitamine din grupul B.
Un exemplu. Dupa fierbere broccoli pastreaza doar 45% din vitamina C. Fiert in aburi acesta ramane cu 83% din vitamine. Concluzia: refoloseste apa in care ai fiert legumele sau alege sa pregatesti vegetalele la aburi.
Calorii sau sodiu? Un burger cu pui are mai putine calorii decat unul cu vita, dar are mai mult sodiu. Pieptul de pui este injectat cu o solutie salina care il tine moale si suculent, dar asta nu ti se spune. Un burger are mai puti