În iulie 1941 ajung la Bucureşti, în gara Mogoşoaia, primii răniţi români de pe Frontul de Est. La puţină vreme după, intră în scenă artiştii Capitalei, care iau la rând spitalele, oferind „clipe de veselie“ ostaşilor schilodiţi în cea de-a doua conflagraţie mondială. Pagini realizate de redacţia Historia.
Constantin Tănase şi Grigoraş Dinicu sunt nelipsiţi din reprezentaţii, curţile spitalelor bucureştene sunt doldora de ochi curioşi şi zâmbete chinuite, Regina-Mamă Elena vine la patul soldaţilor, iar soldaţii îi sărută mâna. În lagărul de la Găeşti, prizonierii ruşi citesc ziare româneşti şi îşi omoară timpul cu diverse jocuri. Click pe foto pentru a vedea imagini de arhiva din patrimoniul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I"
De cealaltă parte, aviatorii germani răniţi, „cazaţi" la Spitalul Elias, sunt trataţi regeşte: stau în curte, pe şezlonguri, şi dansatoare în rochii vaporoase se produc în faţa lor, în festivaluri artistice care le sunt dedicate. Click pe foto pentru a vedea imagini de arhiva din patrimoniul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I"
Ici-colo, semne că viaţa merge înainte: dintre răniţi, unii se căsătoresc cu surori medicale; sunt nunţi pe fugă, improvizate, cu martori tot dintre răniţi... Reconstituim vara şi începutul toamnei în Bucureştiul anului 1941, graţie fotografiilor impresionante, inedite, din patrimoniul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I".