România nu va putea să respecte ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012 în cazul în care autorităţile se gândesc să acorde măriri de pensii şi de salarii anul viitor. Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, care a reamintit că încadrarea în această limită de deficit este o obligaţie asumată conform Tratatului de aderare, dar şi prin actualul acord stand-by de tip preventiv încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială.
“Eu cred că toţi sunt conştienţi, în momentul de faţă, că nu ai cum să mergi cu indexări la pensii când ai un deficit de 3,6 miliarde de euro. Nu ai cum să mergi cu indexări, cu revenire integrală la salariile din 2010, când încă ai un excedent de vreo 200.000 de salariaţi, nu ai cum să mergi cu creşterea ajutoarelor sociale, dimpotrivă, trebuie o diminuare radicală a ajutoarelor sociale pentru că şi aceşti bani îi împrumutăm”, a declarat duminică şeful statului, la emisiunea “După 20 de ani”, difuzată de Pro TV.
Riscul ca România să depăşească anul viitor ţinta de deficit (de 3% din PIB după metodologia europeană de calcul, respectiv 2,7% din PIB pe cash) a fost luat în calcul recent şi de Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României.
Posibilitatea a fost avansată chiar în condiţiile în care economia va avansa cu 4% în 2012. “În primul rând, trebuie avut în vedere că, potrivit calculelor Comisiei Europene şi a Băncii Centrale Europene, deficitul bugetar în termeni ESA al României se va situa la circa 3,6% din PIB în anul 2012, chiar în ipoteza optimistă a unei creşteri economice de 4%", a declarat Lazea săptămâna trecută.