Ucraina este gata să discute despre eventualitatea suspendării sistemului său de tranzit al gazelor, prin care Rusia alimentează Europa, a declarat sâmbătă premierul ucrainean Mikola Azarov, citat de RIA Novosti, potrivit NewsIn.
"GTS înseamnă un sistem de conducte, compresoare şi o uriaşă echipă care operează sistemul. Toate aceastea aduc pierderi şi de ce am suporta noi pierderi? Poate că ar trebui să renunţăm la acest sistem? Nu noi vom suporta consecinţele", a declarat Azarov, care a participat la o conferinţă internaţională găzduită de Ialta.
Capacitatea sistemului ucrainean permite pomparea a 150 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, dar în prezent doar 80 de miliarde de metri cubi de gaz tranzitează Ucraina.
Azarov i-a avertizat pe oficialii Comisiei Europene că şi-ar putea suspenda tranzitarea gazelor şi a spus că Europa, Ucraina şi Rusia trebuie să ia împreună decizii cu privire la sistemul ucrainean de tranzit al gazelor.
Moscova a lansat la începutul lunii conducta Nord Stream şi a semnat săptămâna trecută împreună cu partenerii săi străini acordul pentru construirea South Stream, ambele gazoducte ocolind Ucraina. Nord Stream va lega Rusia de UE prin Marea Baltică, în timp ce South Stream va trece pe sub Marea Neagră. Ucraina s-a oferit, de altfel, să gazduiască pe teritoriul său conducta South Stream, economisindu-se astfel din costurile mari ale unei conducte subterane, dar a fost refuzată de Moscova, raţiunea de gazoductului fiind tocmai aceea de a evita Ucraina.
Rusia a început aceste proiecte după mai multe dispute pe tema preţului gazelor care le-a avut cu Ucraina. Aceste dispute au lăsat de două ori Europa fără gazul rusesc în ultimii cinci ani. 80% din gazele importate de UE din Rusia tranzitează Ucraina, iar Europa importă din Rusia o cincime din gazul pe care îl consumă.
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovic