În România, rata natalităţii este foarte diferită de la o regiune la alta. Cei mai mulţi copii la mia de locuitori se înregistrează în judeţele din Moldova şi în sudul ţării, în Constanţa, Ialomiţa şi Ilfov. La polul opus se situează oltencele care, fără excepţie, nasc cei mai puţini copii din ţară, conform datelor statistice analizate de EVZ.
Numărul copiilor născuţi-vii a scăzut cu peste 10.000, anul trecut faţă de anul anterior, ceea ce a determinat şi scăderea corespunzătoare a ratei natalităţii de la 10,4 născuţi-vii la 1.000 locuitori până la 9,9 născuţi-vii la mia de locuitori.
Diferenţele la nivelul întregii ţări se menţin destul de mari, rata natalităţii cifrându-se între 12,0‰ în Ilfov şi 7,7‰ în Olt, indică cifrele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Valori ale natalităţii de peste 10,5‰ s-au înregistrat în judeţele Bihor, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna, Bistriţa-Năsăud, Ialomiţa, Constanţa, Suceava, Iaşi, Ilfov şi municipiul Bucureşti.
În judeţele Olt, Teleorman, Hunedoara, Brăila, Gorj, Vâlcea şi Caraş-Severin s-au consemnat valori sub 8,5‰.
Comparativ cu anul 2009, rata natalităţii a scăzut în toate judeţele (cu valoarea cea mai mare în judeţul Vaslui) şi în municipiul Bucureşti.
Cu toate acestea, municipiul Bucureşti se situează printre zonele din ţară unde se nasc mai mulţi copii decât media. Astfel, anul trecut, bucureştencele au dat naştere unui număr de 11 copii la mia de locuitori, în scădere faţă de 2009, când rata natalităţii a fost de 11,2‰.
Ilfovencele nasc cei mai mulţi copii
Campioni la naşterea de copii sunt ilfovenii. Femeile din acest judeţ au asigurat o rată a natalităţii de 12 la mia de locuitori. Judeţul Ilfov a fost campion la naşterea de copii şi anul trecut, când a bătut un record pe ţară de 13,1 naşteri la 1.000 de locuitori, potrivit datelor