Cotele apelor Dunării au continuat să scadă vertiginos în ultimele zile, pe toată linia. Dacă la sfârşitul săptămânii trecute se înregistrau minus 126 de centimetri, în această dimineaţă, mira de la Cernavodă a înregistrat minus 115 centimetri. Este distanţa de la fundul apei la suprafaţa ei.
Astăzi a fost singura zi în care s-a înregistrat o uşoară creştere a nivelului apei, acesta urcând cu 5 centimetri. „Din păcate, acest lucru nu ne ajută cu nimic, pentru că zilele următoare se anunţă scăderi masive ale nivelului. La Turnu Severin, spre exemplu, scăderea este de 10 centimetri“, a declarat Liviu Negoiţă, căpitanul - şef adjunct al Căpităniei Portului Cernavodă.
Circulaţia se desfăşoară cu dificultate
Până în prezent, nu s-au înregistrat evenimente fluviale. „ Practic, înainte de a se încărca o barjă şi a ieşi cu ea pe canal, se cer informaţii privind pescajul pe care trebuie să-l aibă nava. Altfel, vă daţi seama, am bloca toată circulaţia pe Dunăre“, spune căpitanul - şef adjunct al Căpităniei Portului Cernavodă.
În ultimele săptămâni, malurile fluviului s-au transformat în deşert, iar peştii s-au refugiat în mijlocul apei.
Pe Dunăre se transportă de regulă produse balastiere, minereu şi cereale. Zilele trecute, la Olteniţa a fost transportat un generator.
În undiţă se prind doar guvizi
Pentru localnici nu este un fenomen inedit. Povestesc că în urmă cu patru – cinci ani Dunărea a secat şi mai mult şi a fost nevoie să se oprească reactorul de la Cernavodă.
Pe marginea apei găseşti din ce în ce mai puţini pescari. Pentru că şi aşa nu are altă activitate, pensionarul Gheorghe Grosu vine zilnic să dea cu undiţa la peşte. Nu mai prinde cecât guvizi. Peştii cei mari şi buni – crapii – s-au retras spre mijlocul fluviului, la apă adâncă. Este tot o consecinţă a scăderii nivelului fluviului.
De astă primăvară, Dun