Duminică s-a stins din viaţă la Bucureşti redactorul şef al revistei Lettre Internationale, B.Elvin. “Domnul Elvin", cum îi spuneau cei care îl cunoşteau, a fost unul dintre cei mai interesanţi şi mai discreţi oameni din cultura română. Fermecător, subtil, rafinat, B.Elvin a condus timp de aproape doua decenii cea mai bună revistă din Romania, Lettre Internationale. Luca Niculescu face portretul său.
B.Elvin nu era foarte cunoscut “publicului larg”, deşi ar fi meritat-o din plin. Mircea Iorgulescu spunea despre el că este o persoană care “detestă vedetismul, detestă ieşirea în prim plan, detestă exibiţionismul, detestă afişarea zgomotoasă a personalităţii. Observă, analizează, disecă, atent la nuanţe şi semitonuri, indrăgostit de detalii.”
Elvin a fost critic literar, scriitor şi un extraordinar “făcător de reviste”. Timp de 30 de ani a lucrat ca secretar literar la Teatrul Naţional, fiind cel mai apropiat colaborator al lui Radu Beligan. Acolo a scos “Caietele Teatrului Naţional “ o revistă cu un tiraj de 50 de mii de exemplare şi în care Elvin se mândrea – pe bună dreptate ! - că nu a publicat niciodată fotografia lui Nicolae Ceauşescu.
După 1990, B. Elvin a devenit redactorul şef al revistei Lettre Internationale, editată de Institutul Cultural Român. O revistă trimestrială, cu excelente texte de actualitate din lumea întreagă, dezbateri de idei, fragemente de roman, poezii, o revista care purta semnatura lui B. Elvin. Mircea Vasilescu, redactorul-sef al revistei Dilema Veche crede ca B. Elvin a fost “ cel mai bun facator de reviste pentru ca a fost cel mai bun cititor de reviste. Intelege arhitectura interioara a unei reviste.
O revista nu e o adunatura de articole, fie ele si exceptionale. Dl Elvin stia sa construiasca o revista, sa traga linii interesante, sa faca asocieri intre texte ale unor autori diferiti. Lettre Interna