Staţiunea buzoiană Sărata Monteoru şi-a conturat în timp renume pentru efectele curative ale băilor cu apă sărată, de care au beneficiat strămoşii noştri, încă de pe vremea romanilor. Localnicii au profitat din plin de izvoarele saline care ţâşnesc din dealurile de la Monteoru şi au folosit apa sărată chiar şi la bucătărie.
Gospodinele continuă şi astăzi să pună murăturile în saramura luată din izvor pentru că, spun ele, acriturile împrumută un gust bun de la mineralele din apă şi rezistă până la vară.
Pensiunile din zonă au împrumutat şi ele tradiţia locală şi, de câţiva ani, respectă cu sfinţenie ritualul conservării legumelor în apa sărată izvorâtă in pământ.
Staţiunea Sărata Monteoru este situată între dealurile din Curbura Carpaţilor, la o distanţă de 20 de kilometri de municipiul Buzău. Cu milioane de ani în urmă, aici era fundul mării sarmatice, care s-a transformat într-o crustă de roci şi fosile sărate.Asta face ca izvoarele care ies la suprafaţă să aibă o concentraţie puternică de sare şi fier.
Saramura care ţâşneşte din pământ este o adevărată mană cerească atât pentru localnici cât şi pentru clienţii pensiunilor ANTREC din staţiune. Legumele murate în apa de izvor, care se servesc de câţiva ani încoace la pensiunile din Monteoru, sunt din ce în ce mai apreciate de turişti, pentru gustul deosebit şi consistenţa legumelor conservate.
Toamna, patronii acestora respectă un adevărat ritual al conservării legumelor. În prima etapă, bărbaţii merg la cele mai apropiate izvoare saline pentru aprovizionarea cu apă.„Datorită conţinutului foarte mare de sare, această apă este folosită de noi şi pentru murături. Am auzit de la bătrâni că aceste obiceiuri datează de sute de ani. Apa sărată de la Monteoru este ideală pentru conservele de toamnă. .Proba care arată că această apă este bună pentru bucătărie este oul care se ridică la s