Între pictură şi muzică nu există hotar. Ne-o dovedeşte pictorul Emil Ciocoiu, care ne invită, în perioada 5-25 septembrie, în Galeria de Artă GalAteCa, din Bucureşti, pentru a asculta „Muzica Picturii”, expoziţie pe care o propune în contextul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului internaţional „George Enescu”.
„Enescu, tânăr vilolonist”, „Enescu violonist”, „Enescu, pianist” şi „Enescu, dirijor” sunt desenele portret prin care pictorul îl omagiază pe marele compozitor. „Rapsodie infinită”, „Măiastra”, „Instrumentele luminii”, „Noaptea concertelor” şi „Studiu” sunt doar câteva dintre pânzele care reuşesc să transmită prin culoare emoţia, vibraţia şi armonia muzicii.
„Vă invit să vibrăm împreună într-o sărbătoare a bucuriei pe care vreau să o transmit prin această expoziţie!”, ne îndeamnă artistul, adept al sinesteziilor.
„Expoziţia este un cadou pe care pictorul român, stabilit în Germania, ni-l face de cinci ani încoace la fiecare început de septembrie. Astăzi, artistul ne învaţă să percepem cu ochiul muzica. Numit pictor al astrelor pentru maniera aparte în care se exprimă pe pânză, Emil Ciocoiu se regăseşte în armonia sunetelor, căreia îi dă formă şi culoare. Pentru artist, muzica este un subiect cu totul special, prin mediul familial, prin experienţa sa de lucru pentru scena lirică, dar mai ales prin pictura sa. Este o muzică a sferelor în opera pictorului, dar şi o rezonanţă interioară care ne apropie Universul, Energia, Pacea şi Începuturile. Energia universală se lasă modelată de dirijorul-pictor în creaţii de un firesc vecin cu alchimia”, crede criticul de artă Marius Tiţa.
Expoziţia ca reflexie a Festivalului „Geoerge Enescu” este o idee mai veche a pictorului. În septembrie 2009 propunea în aceeaşi galerie „Omagiu muzicii”. De fiecare dată, o pictură ca un altar a fost dăruită în exclusivitate publicului meloman: „George Enescu