Atunci când o maşină cu numere de înmatriculare bulgăreşti produce un accident în România, păgubitul poate să-şi ia adio de la plata daunelor. Foarte mulţi dintre românii care deţin maşini înmatriculate la vecinii de peste Dunăre au poliţele de asigurare expirate, iar dacă fug de la locul accidentului, sunt greu de găsit.
Cereri pentru despăgubiri în urma evenimentelor rutiere provocate de români care au maşini înmatriculate în Bulgaria ajung tot mai des în instanţă. Potrivit avocatului Marius Colţuc, la nivelul întregii ţări există peste 6.000 de dosare civile prin care se judecă despăgubiri pentru accidentele făcute de astfel de autovehicule. Avocaţii susţin că posesorii români ai maşinilor „bulgăreşti" au probleme în privinţa actelor.
Citește și:
Ce faci când te loveşte o maşină cu numere de Bulgaria
„Peste 70 % dintre cei care au maşini înmatriculate în Bulgaria au acte false. Asta în ceea ce priveşte asigurările. De exemplu, cel care vinde maşina face rost de formulare de la societăţile de asigurare, însă, în realitate, formularul nu este înregistrat legal. Altă situaţie apare când poliţele de asigurare sunt expirate. Cel în cauză încheie asigurarea pe o lună, iar după ce expiră nu o mai prelungeşte", a explicat avocatul Marius Colţuc cum asigură maşinile cei care le vând românilor.
Colţuc mai spune că sunt cazuri în care un şofer ce are de recuperat o pagubă de la posesorul unei maşini înmatriculate în Bulgaria câştigă în instanţă, însă asigurătorul nu poate fi executat. Şi asta pentru că poliţa de asigurare nu este reală sau este expirată. Avocaţii susţin că o soluţie pentru a scăpa de problemele pe care le fac proprietarii maşinilor înmatriculate la sud de Dunăre ar fi promulgarea legii prin care circulaţia acestor maşini să fie reglementată. O iniţiativă în acest sens are Poliţia Rutieră, care lucrează la un proie