Mariana Iacob Pinciu este unul dintre cei mai cunoscuţi medici în geriatrie din lume. Timp de trei ani, consecutiv, a fost aleasă, de către colegii săi, Femeia Internaţională a Anului în medicină. După nenumărate aprecieri şi dovezi de recunoaştere a valorii sale, a venit şi rândul giurgiuvenilor o răsplătească, conferindu-i titlul de Cetăţean de Onoare.
S-a născut, în 1933, la Târgu Jiu. Cu toate acestea, dr. Mariana Iacob Pinciu se consideră giurgiuveancă, deoarece de municipiul nostru o leagă cele mai frumoase amintiri. Aici s-a format pentru viaţă, şi-a trăit adolescenţa şi tinereţea. Tot aici i-au fost puse bazele pentru carieră. Tot aici sunt înmormântaţi părinţii şi bunicii săi. De altfel, tatăl său, profesor, se numără printre cei care, alături de Nicolae Bălănescu, a pus bazele Ateneului din Giurgiu. Părinţii, profesori, i-au oferit o educaţie aleasă, de mică inoculându-i-se dragostea pentru pictură şi pentru muzică. A absolvit şcoala primară şi liceul în Giurgiu, urmând apoi Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti, în 1958. Specializată în endocrinologie, a beneficiat de o bursă de specializare la Paris, dar, la scurt timp, a renunţat la ideea de a practica endocrinologia, dedicându-se geriatriei.
„Am ales geriatria, pentru că prietenii mei – majoritatea – erau mult mai în vârstă decât mine, iubiţii mei erau mai în vârstă, şi de la cei vârstnici am avut întotdeauna ce învăţa”, declară dr. Mariana Iacob Pinciu.
În 1974, s-a stabilit în Brazilia, împreună cu soţul său, originar din Rio de Janeiro. Acolo a locuit până în urmă cu doi ani, când, după moartea soţului, a decis să se retragă în Europa, aproape de cei dragi.
A vrut să devină pianistă
În primii ani de facultate, a urmat în paralel şi cursurile clasei de pian ale Conservatorului din Bucureşti. Numai că, la apariţia legii care interzicea să faci două facultăţi în para