Noul an de învăţământ a debutat în câteva localităţi din judeţul Botoşani sub semnul paradoxului investiţional. În timp ce unele şcoli construite cu bani de la Banca Mondială sunt închise din cauza lipsei elevilor, în unele localităţi s-au amenajat săli de clasă în casele localnicilor.
Peste 150 de şcoli din judeţ au fost complet construite sau doar reabilitate cu bani de la Banca Mondială. Unele dintre acestea sunt însă închise, deşi dispun de toate utilităţile necesare. În această categorie intră şase unităţi de învăţământ din judeţ, printre care cele din Hudeşti şi Santa Mare, iar motivul pentru care stau închise este cât se poate de simplu: nu sunt suficienţi elevi care să reclame deschiderea unităţilor.
Problema nu este nouă. Mai exact, populaţia şcolară nu s-a diminuat drastic după construcţia respectivelor imobile, ci, pur şi simplu, niciodată nu a fost cu adevărat nevoie de ele. Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani (IŞJ) susţin că investiţiile nu au fost gândite şi că s-a construit la întâmplare, în loc să se ţină cont de necesităţile fiecărei comunităţi.
Risipă de sute de mii de lei
„Faptul că s-a investit fără o previzionare corectă a efectivelor de elevi este o greşeală care în momentul de faţă nu mai poate fi atribuită practic nimănui, nemaifiind în funcţie nici primarii, nici directorii din timpul respectiv, nici inspectorii generali. Este păcat în schimb de sumele foarte mari de bani care s-au cheltuit“, a afirmat Ada Macovei, inspector şcolar general. Şcolile ridicate cu banii Băncii Mondiale au costat între 90.000 de lei, cele cu o singură clasă, şi peste 200.000 de lei, în cazul celor cu şase săli.
În timp ce unele localităţi au şcoli noi nouţe care stau cu lacăte pe uşi, în altele nu s-a construit nicio unitate de învăţământ, deşi ar fi fost mai mult decât necesar. Un astfel de exemplu este sa