Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) au depozite cu 75% mai mari decât anul trecut, sumele ţinute la bănci depăşind o jumătate de miliard de lei în ciuda tendinţei de scădere a dobânzilor, deoarece administratorii fondurilor caută noi oportunităţi de investiţii într-o perioadă marcată de turbulenţe pe pieţele bursiere.
Depozitele bancare ale fondurilor de pensii ajungeau la 539 milioane de lei (128 mil. euro) la sfârşitul lunii august, comparativ cu 306 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Soldul este similar cu cel din luna iulie.
Investiţiile în acţiuni sunt cu 70% mai mari decât în august anul trecut, dar au scăzut cu circa 60 milioane de lei faţă de luna iulie, până la 664 milioane de lei (157 mil. euro), pe fondul corecţiilor înregistrate pe pieţele de capital în ultimele săptămâni.
Administratorii fondurilor caută în acest context soluţii pentru a combate volatilitatea pieţelor bursiere, dar mişcările sunt timide deocamdată. "Fondurile de pensii au investit, în luna august, pentru prima dată în mărfuri, prin achiziţia de aur", potrivit ultimului buletin lunar al CSSPP.
La capitolul investiţii în mărfuri figurau la finalul lunii august numai 1,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă 0,02% din totalul de 5,55 miliarde de lei (1,3 mld. euro) al activelor administrate de fondurile private obligatorii.
Olandezii de la Eureko, care administrează un fond de pensii cu active de peste 70 mililioane de euro, au anunţat luna trecută că au cumpărat 7 kilograme de aur pentru a-şi proteja investiţiile de volatilitatea pieţelor de capital. Compania intenţionează să ajungă la o alocare în aur de cel puţin 2% din active pe termen mediu, faţă de 0,4% în prezent.
Scăderea burselor a afectat semnificativ câştigurile fondurilor de pensii,