Femeile însărcinate care mănâncă iaurt fără grăsimi prezintă un risc crescut de a avea copii bolnavi de astm. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat în cadrul conferinţei European Respiratory Society, care arată că predispoziţia la această afecţiune creşte în acest caz cu până la 60%.
Oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health au constatat că absenţa acizilor graşi din iaurtul mâncat de mamă poate fi cauza pentru care bebeluşul suferă de astm sau diferite alergii. Experţii sunt de părere că acizii graşi stimulează sistemul imunitar al fătului, ceea ce l-ar proteja eficient împoriva astmului şi a alergiilor.
În cercetarea realizată pe un eşantion de 70.000 de femei însărcinate care mâncau zilnic iaurt, s-a constatat că voluntarele care au mâncat acest sortiment prezentau un risc crescut să nască copii bolnavi de astm. Experţii au mai obervat că bebeluşii născuţi de aceste femei prezentau şi un risc crescut de a suferi de rinită alergică.
Laptele nu a fost asociat cu aceste afecţiuni, ba, mai mult, cercetătorii susţin că acest aliment ar proteja viitorii copii împotriva acestor afecţiuni respiratorii, informează BBC.
"Rezultatele cercetării arată că acizii graşi joacă un rol important în dezvoltarea noastră încă din viaţa intrauterină. Absenţa acestor substanţe din dieta viitoarei mame provoacă un dezechilibru în buna dezvoltare a viitorilor copii", a declarat Ekaterina Maslova, autoarea cercetării.
Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume, statisticile arătând că, la ora actuală, există în jur de 300 de milioane de persoane diagnosticate cu astm bronşic. În România, 5% din populaţie este afectată de astm, însă studiile arată că pacienţii nu sunt suficient informaţi despre boală şi nu au o relaţie bună cu medicul, ceea ce duce la un tratament deficitar.
Femeile însărcinate care mănâncă i