În acelaşi areal, au fost construite şi sunt deschise pentru credincioşi o biserică ortodoxă, o moscheee şi o sinagogă. În lăcaşul de închinăciune creştin, sunt ţinute la mare preţ o parte a moştelor Sfântului Ioan Botezătorul, dăruite de Patriarhul Constantinopolului, Diodor.
La 20 de kilometri distanţă de Târgovişte, în comuna Vulcana Băi, există singurul loc din România unde convieţuiesc în armonie cele trei mari religii ale lumii – creştinismul, mozaismul şi islamismul. Aşezarea interreligioasă a fost ridicată în anul 1998 şi găzduieşte într-un areal de câteva zeci de hectare trei lăcaşuri de rugăciune: o biserică ortodoxă, o sinagogă şi o moschee, fiecare dintre ele fiind construită pe câte o colină. La zidirea şi ctitorirea acestora au ajutat un creştin - Ion Popescu, doi evrei - fraţii Rubi şi Michael Zimmerman, şi o familie de musulmani - Leila şi Omar Akill.
Se construiesc chiliile viitoarei mănăstiri
Biserica ortodoxă cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” a fost declarată în anul 2000 ca având regim de mănăstire în care se ţin slujbe. Aici sunt adăpostite o parte a moaştelor Sfântului Ioan Botezătorul, dăruite de Patriarhul Constantinopolului, Diodor. Interiorul este împodobit cu picturi în frescă, realizate de pictorul Emil Stoica, din comuna Şotânga. Sculpturile sunt realizate în lemn de tei de familia Dobra, din Vulcana Băi.
„Va fi o comunitate de călugăriţe. Pe 5 iulie 2010, am început prima construcţie, care priveşte partea socială a unei mănăstiri: bucătărie, sală de mese, chilii, dormitoare pentru pelerini. Am investit în această clădire toată osteneala mea de ani de zile. De aici înainte însă vom avea nevoie de sprijin, de sponsorizări”, ne-a mărturisit protosinghel Agatanghel Bărbulescu.
Sinagoga şi moscheea sunt simbolice în cadrul Centrului Internaţional Ecumenic de la Vulcana Băi, dar se pot of